Actueel nieuws over wat er leeft in de maatschappij

Aardbeving in Duitsland, maar in Nederland voelbaar

Geplaatst door op Sep 10, 2011 in Actueel

AardbevingOp donderdag 8 september heeft er een aardbeving plaatsgevonden in Duitsland. Het epicentrum van de beving zat echter zo dicht bij Nederland, dat dit door het hele land voelbaar is geweest. Veel mensen in Nederland hebben de beving gevoeld en wisten dan ook even niet wat hen overkwam. Gelukkig zijn er voor zo ver bekend geen slachtoffers gevallen en valt ook de schade mee. Aangezien het ging om een relatief ondiepe beving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter was deze toch goed te voelen op een aantal plaatsen in Nederland, ondanks dat dit niet erg vaak voorkomt in ons land.

Voelbaar tot in Leiden

De aardbeving, waarvan het epicentrum lag in Xanten, Duitsland, was tot in Leiden te voelen. Dit betekent dat de beving door het hele land, van links tot rechts, merkbaar is geweest. Uiteraard was de beving op bepaalde plaatsen beter te voelen dan op andere plaatsen, maar de meeste mensen hebben het wel mee gekregen. Alleen in het noorden en zuiden van het land was er wat minder van de beving te voelen, waardoor vooral de mensen in het midden van het land hiermee te maken hebben gekregen. Plaatselijk stonden zelfs de kasten en de rest van het meubilair te trillen.

Relatief ondiepe aardbeving

Het feit dat de beving goed te voelen was valt onder andere toe te schrijven aan de diepte waarop deze plaatsvond. Het gaat om een beving op ongeveer 7 kilometer diepte, wat relatief ondiep is. Een ondiepe aardbeving weet er voor te zorgen dat er een klein gebied te maken krijgt met relatief heftige trillingen. Een meer diepe aardbeving zou er aan de andere kant juist voor zorgen dat een groot gebied ermee te maken krijgt, maar dat de kracht ervan een stuk lager ligt. Wat dat betreft heeft de ondiepe aardbeving vooral voor de kracht weten te zorgen.

Kracht van 4,5 op de schaal van Richter

De kracht van de aardbeving was 4,5 op de schaal van Richter. Dit is minder dan de aardbeving die in het begin van de jaren ’90 plaatsvond, maar toch hebben meer mensen er last van gehad. Dit valt dus onder andere toe te schrijven aan de relatief ondiepe aardbeving, maar wellicht ook aan het feit dat deze beving in de avond plaatsvond. De beving in het begin van de jaren ’90 vond namelijk plaats in de nachtelijke uren.

Foto: kentoh – FotoliaGerelateerde artikelen: