Actueel nieuws over wat er leeft in de maatschappij

De hele dag achter de computer – hoe blijft u toch gezond?

Geplaatst door op Jul 15, 2012 in Actueel

Vrouw heeft rugpijnSteeds vaker zitten mensen hele dagen achter hun computer te werken. Naast werk, heerst de computer ook in het privéleven. Het is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Bellen, mailen, informatie opzoeken, reisjes boeken, winkelen, het zijn maar een paar opsommingen waar we de computer hedendaags voor gebruiken. Maar is dit wel gezond? De hele dag statisch achter een beeldscherm? Hier moet een balans in gevonden worden.

De werkplek en werkhouding

Op veel werkplekken wordt de hele dag gewerkt achter een toetsenbord. Hoe zorg je voor een gezonde werkplek. Allereerst zijn goede bureaustoelen onontbeerlijk. Een goede stoel, zorgt voor steun in de rug, leuningen om je armen op te laten rusten en de juiste hoogte zodat je benen in een juiste positie staan. De leuningen, armsteunen en hoogte van de stoel zijn bij de meeste bureaustoelen af te stellen. Zodat de stoel voor de gebruiker precies goed staat om het werkklimaat zo gezond mogelijk te houden en lichamelijke klachten te beperken. Het is belangrijk dat iedere werknemer zijn eigen stoel heeft met de juiste afstellingen. Wanneer de armleuningen op de goede hoogte staan, worden de armen het minst belast. Deze rusten dan in een correcte hoek op het bureaublad. Waardoor RSI (Repetitive Strain Injury) klachten worden voorkomen. Is het bureaublad in verhouding met de stoel te hoog afgesteld, dan biedt een voetensteun een goede oplossing. Zorg er altijd voor dat de benen in een hoek van 90 graden zitten, waardoor de heupgewrichten niet belast worden.

Afwisseling

Naast een goede werkplek met juiste bureaustoel is afwisseling erg belangrijk. Probeer na ieder kwartier een andere houding aan te nemen. Bijvoorbeeld na een kwartier typen van teksten, zou dit afgewisseld kunnen worden door schrijf- of opruimwerk. U verandert van houding, waardoor u lichamelijke klachten beperkt. Of wissel het werken achter het beeldscherm af met een wandeling naar het kopieerapparaat. Lukt dit niet, strek dan bijvoorbeeld even uw armen boven uw hoofd uit. Zodat u de spieren los maakt.

Gezond werken, de hele dag achter de computer is mogelijk: Door alert en waakzaam op de werkplek te zijn.

Foto: Picture-Factory – FotoliaGerelateerde artikelen: