Actueel nieuws over wat er leeft in de maatschappij

Duurzaamheid op verschillende fronten

Geplaatst door op Feb 6, 2014 in Actueel

Het aandeel van de Nederlandse koffiemarkt dat Fair Trade is, groeit. Inmiddels zijn de schattingen dat bijna de helft van de geschonken koffie in Nederland Fair Trade is. Fair Trade, of duurzaamheid in zijn algemeen, kent verschillende belangrijke aspecten die doorgevoerd kunnen worden door bedrijven. Van dicht bij huis tot ver weg in de producerende landen. In dit artikel behandelen we een aantal van de belangrijke inzichten.

Duurzaamheid  op de werkvloer

Fair Trade koffie aanbieden is één, maar daarnaast heeft een bedrijf zelf ook andere eenvoudige mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.  Hoe gaat het er in de hoofdkantoren en andere filialen aan toe? Wordt daar Fair Trade koffie gedronken en hoe duurzaam zijn de bedrijfspanden eigenlijk? Simpele acties van een bedrijf dat de duurzaamheidsgedachte ook zelf mee het gebouw in neemt zijn het installeren van kranen met een sensor en het serveren van biologisch eten in de kantine. Ook is het goed om bij te dragen aan afvalscheiding, denk bijvoorbeeld aan het scheiden van papier, restafval, maar vooral ook: plastic.

Fair Trade koffie

Steeds meer koffiemerken produceren hun koffie duurzaam: Zo is Lavazza bijvoorbeeld een koffieproducent die Fair Trade koffie verkoopt onder het keurmerk van de Rainforest Alliance, gevestigd in New York. Duurzaamheid in de koffiebranche gaat naast het betalen van een faire prijs ook om het geven van de juiste ondersteuning aan boeren die de ruwe koffie verbouwen – daarvoor heeft Lavazza het project ¡Tierra! opgericht. Bedrijven kunnen boeren bijvoorbeeld helpen efficiënter te produceren en duurzamere methoden te gebruiken. Hierdoor kan de kwaliteit van de koffie ook duidelijk verbeteren. Zoals eergenoemd, Nederland is inmiddels best ver: uit onderzoek blijkt dat ongeveer 44 procent van de geschonken koffie in Nederland een Fair Trade keurmerk draagt. Het is geschat dat dit in de komende jaren zal oplopen tot zo’n 75 procent, dus we zijn op de goede weg.

In dit video kunt u meer ervaren over het project ¡Tierra!:

Het win-win van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Zoals verschillende koffieproducenten benadrukken, kan Fair Trade koffie een echte win-win zijn voor beide partijen: zowel de verbouwende partij als de laatst verkopende partij. Grote koffieleveranciers investeren bijvoorbeeld in gebieden waar koffie verbouwd wordt en ondersteunen lokale sociale projecten. Een duurzamer geproduceerde koffie is een verbetering voor de boer, de producent en de uiteindelijke koffiedrinker. Een trend die we daarom graag verder zien ontwikkelen.

Foto: lavazza.com

 

 Gerelateerde artikelen: