Actueel nieuws over wat er leeft in de maatschappij

Online winkelen – pro en contra

Geplaatst door op Jan 12, 2012 in Actueel

Online winkelenKleding online kopen is prijstechnisch erg interessant, maar brengt wel het nadeel mee dat het lastig is om de kleding te passen. Er zitten zo voor- en nadelen aan deze manier van winkelen. De een vindt het heerlijk om de deur niet meer uit te hoeven, terwijl de ander toch nog graag een winkel instapt om de stof te voelen en te zien hoe een bepaalde jurk of een broek valt. Wat dat betreft is het interessant om te zien hoe mensen hun kleding online kopen en hoe ze daar in het algemeen tegenaan kijken. We zien op dat gebied grote verschillen, onder andere wanneer verschillende leeftijdsgroepen naast elkaar worden gezet met betrekking tot hun gedrag op dit gebied.

Voordelig online winkelen

Een van de voordelen voor mensen die kleding online kopen is dat de prijzen over het algemeen erg scherp zijn. De winkels die alleen via het internet actief zijn maken over het algemeen veel minder kosten dan de reguliere winkels, waardoor zij de mogelijkheid hebben om bepaalde kledingstukken heel voordelig te prijzen. Zo is het goed mogelijk om online van een aanbieding te profiteren, die in een reguliere winkel niet mogelijk was geweest. Bovendien zijn een aantal online winkels steevast zo voordelig dat het loont om de deur niet meer uit te gaan en de inkopen via het internet te doen.

Kleding thuis passen

Een nadeel voor de mensen die kleding online kopen is het feit dat het lastig is om de kleding te passen. Online winkels doen wel hun best om dit nadeel weg te werken, bijvoorbeeld met virtuele paskamers, maar het zal nooit mogelijk worden om de stof even te voelen of te zien hoe iets bij jezelf valt. Wat dat betreft heeft de reguliere winkel nog altijd een sterke troef in handen, die veel mensen over de streep zal trekken. Het is nog altijd prettig om een winkel daadwerkelijk te bezoeken en daar zelf te zien hoe het geheel staat.

Gemakkelijk meerdere winkels bezoeken

Aan de andere kant is het voor mensen die online winkelen natuurlijk wel prettig dat ze de mogelijkheid hebben om verschillende winkels te bezoeken, zonder dat dit een hoop tijd hoeft te kosten. Zo is het bij wijze van spreken mogelijk om het hele land door te reizen met behulp van enkele klikken. Ook kunnen kledingstukken uit meerdere winkels gemakkelijk naast elkaar worden gehouden, waardoor het goed te zien is welk kledingstuk uiteindelijk het leukst is. Kleding online kopen is aan de ene kant heel eenvoudig en aantrekkelijk, maar het kan niet tippen aan het ‘echte’ gevoel van winkelen.

Foto: Amy Walters – FotoliaGerelateerde artikelen: