Actueel nieuws over wat er leeft in de maatschappij

Voortaan mag iedereen euthanasie plegen

Geplaatst door op Sep 14, 2011 in Actueel, Politiek

Standbeeld van een treurende vrouwHet plegen van euthanasie was tot noch toe alleen mogelijk voor mensen die een ernstige ziekte hadden en daarom geen enkel uitzicht meer hadden op een fatsoenlijk leven. Het heeft jaren geduurd voordat artsen er toe zijn gekomen om dit toe te staan, waardoor het een enorme stap is dat de regeling nu verder wordt versoepeld. Nu mogen namelijk ook patiënten die bijvoorbeeld last hebben van psychische klachten gebruik maken van euthanasie en kan op die manier de dementie afgekeerd worden. Uiteraard dient er wel altijd een medische grondslag te zijn om het besluit te kunnen en mogen nemen.

Psychische klachten moeten ook serieus worden genomen

De grootste stap die mensen met een verzoek tot euthanasie op deze manier hebben kunnen maken is er voor mensen met psychische klachten. Tot op heden hadden zij namelijk niet de mogelijkheid om hun leven te laten beëindigen, wanneer zij het niet langer zagen zitten. Zo is het nooit mogelijk geweest om er een einde aan te laten maken wanneer het risico op dementie steeds groter werd. Dit doet natuurlijk weinig recht aan de mensen met dementie, aangezien het ondraaglijk kan zijn om hiermee te leven. Wat dat betreft is het een goede stad dat ook mensen met psychische klachten nu euthanasie kunnen plegen.

Bang zijn voor dementie ook een goede reden

Met name de mogelijkheden voor mensen die bang zijn voor dementie zijn enorm veel groter geworden. Zodra dit het gebied is zal de arts gaan kijken of het inderdaad zo erg gesteld is met de persoon. Wanneer de arts ontdekt dat het leven inderdaad weinig meer te bieden heeft kan er worden overgegaan tot een beëindiging van het leven. Uiteraard dient u zelf een verzoek tot euthanasie in te dienen bij de arts. Wanneer deze hier niet op in wil gaan dient deze er wel voor te zorgen dat u bij een andere arts terecht kunt.

Altijd sprake van een medische grondslag

Om in aanmerking te kunnen komen voor euthanasie is het natuurlijk wel van belang dat er ook echt sprake is van een ondraaglijke situatie. Er dient daarom dan ook altijd sprake te zijn van een medische grondslag die ervoor zorgt dat het uitzicht op een beter leven helemaal verdwenen is. Alleen in die gevallen zal een arts over kunnen gaan tot euthanasie en kan er een einde aan het eigen leven worden gemaakt. Het is wat dat betreft dan ook nog altijd een proces waarbij er heel goed wordt gekeken naar de wens, voordat deze ook daadwerkelijk in vervulling kan gaan.

Foto: Martin Wiedehage – FotoliaGerelateerde artikelen: